Op verkenning in Hulshout

ARCHIEF

         Ons archief ...

Op verkenning in Hulshout

het 4e leerjaar op stap door Hulshout ...

Naar aanleiding van het WO-thema “Welkom in onze gemeente” gingen de leerlingen van het 4de leerjaar op verkenning in Hulshout.

Ze ontdekten dat onze eigen gemeente heel wat te bieden heeft: ongerepte natuur in de Herebossen en de Netevallei, een modern sportcentrum, vele fabrieken in het industriepark, landbouwgebied, woonzones en een handelscentrum op en rond het Prof. Dr. Vital Celenplein.

Bovendien zijn er in onze gemeente ook heel wat historische littekens bewaard gebleven, waarvan het Toreke en ’t Bergske de meest kenmerkende.

Het Toreke is een merkwaardig bouwwerk in de beemden langs de Grote Nete aan de grens met Booischot.  Dit torentje in ijzerzandsteen is gebouwd toen de weg is aangelegd tussen Booischot en Hulshout om aan te tonen hoe ver de gemeente Booischot het aanleggen van de “macadam” had bekostigd.  Het is tevens een mijlpaal die de afstanden in meter weergeeft tot in Hulshout dorp, Booischot, Westerlo, Heist-op-den-Berg, Mechelen, Antwerpen en Turnhout.

’t Bergske, eveneens te vinden langs de Neteboord,  is een oude pachthoeve in vakwerkbouw.  De hoeve behoorde vroeger tot het domein van het kasteel Hof ter Laken in Booischot.  Ze werd in 1976 gebruikt als woning van Pallieter in de gelijknamige verfilming van het boek van Felix Timmermans. 

Janneke de schilder vereeuwigde dit pittoresk gebouwtje op doek.Hieronder enkele foto’s van de uitstap in onze mooie gemeente en de verwerking ervan in de klas.