2016-2017

Lentekriebels in 6B


De lente is terug in het land! De bloemen ontluiken en de vogels beginnen luid te fluiten. Volgens het bekende spreekwoord “In mei legt elke vogel een ei”, hebben de vogels nog even tijd om een geschikte plaats te zoeken waar ze  dat ei kunnen leggen. Om hen hierbij toch een beetje te helpen, besloten de leerlingen van 6B om nestkastjes te maken zodat de vogels meteen een mooi plaatsje hebben om hun nestje te bouwen. Dankzij de schrijnwerkerij van de gemeentelijke technische dienst werden de planken op maat gezaagd zodat de leerlingen direct aan de slag zouden kunnen. Van zodra de planken klaar waren, begonnen de leerlingen dus duchtig nestkastjes te timmeren in de klas. Hierin toonden ze zich van hun handigste kant want de resultaten zijn echt prachtig!

Wanneer de nestkastjes in elkaar gestoken waren, kregen ze nog een likje verf om het geheel wat fleuriger te maken en om ervoor te zorgen dat het hout minder snel wordt aangetast. Nadien namen de leerlingen hun nestkastje mee naar huis om het een mooi plekje in de tuin te geven. Laat ons hopen dat onze gevederde vrienden even tevreden zijn over het resultaat en dat alle nestkastjes spoedig bewoond geraken!


      -     De leerlingen van 6B en meester Johan -

Prettige vakantie!


Inschrijven kan vanaf vrijdag 25 augustus elke weekdag tijdens de voormiddag.

Indien dit niet past mag je ons mailen voor een afspraak! ( sec@schoolhulshout.be)

Een sprookjesachtige vakantie!

Genieten maar.


Een levend schilderij, tableau vivant


Aan de hand van het schilderij 'Kinderspelen' van Pieter Bruegel de Oude zochten de leerlingen van het derde leerjaar naar herkenbare situaties en spelen. 

Via beschouwen van diverse elementen van het doek werd inspiratie gegenereerd voor het opzetten van een tableau vivant met enkele kinderspelen van toen.

Onze leerlingen kregen de kansen om dit te oefenen en reflecteerden hierop. We gebruikten improvisatie als werkvorm en lieten zo verschillende doelen van het domein drama aan bod komen.

De papa van Noah Hermans zorgde ervoor dat we er een onvergetelijke foto aan over hielden.


- Meester Chris en de leerlingen van 3GB -

Kleutersportdag 'Er was eens'


Hier een glimp van onze kleutersportdag die helemaal in het teken van het jaarthema stond.

Meer foto’s kan je terugvinden op het fotoalbum:  KLIK HIER


Al klimmend en klauterend volgden we de kiezelsteentjes op het kiezelsteenparcours.

We bouwden zelf stevige kastelen en verzamelden de juiste stukjes voor onze sprookjespuzzels.  Het lelijke eendje werd terug samengebracht met zijn vrienden en we brachten Assepoester naar het bal met onze fietskoetsen.  Daarnaast hielpen we ook nog de sokken van de 7 Dwergen wassen. 


Gelukkig was er naast het harde werken toch ook nog wat tijd voor ontspanning.  Zo zochten sommigen de rust op tijdens het vissen.  Maar éénieder van ons, groot of klein, vond het in en op het springkasteel, reuzefijn.


Sportieve groetjes,

Juf Els en juf Leen

Bezoek melkveebedrijf 2GB


Maandag 24 april brachten de leerlingen van het 2de leerjaar een bezoekje aan het melkveebedrijf ‘De Kapittelveldhoeve’ in Veerle-Laakdal.

Eens de bus op het erf reed, werden we verwelkomd door boerin Hilde en haar hond.  Na de verwelkoming deden we onmiddellijk onze laarzen aan en waren we klaar om de boerderij te verkennen. We kregen een korte uitleg over de dagindeling van de boer en de boerin en daarna gingen we op pad. Eerst kregen we de stal te zien. De meeste koeien zitten nog steeds binnen omdat het gras nog niet hoog genoeg staat. In de stal moesten we de koeien en de stier goed bekijken en kregen we ook hierbij de nodige uitleg.

Wanneer we in de melkkamer kwamen, moesten we ook onze ogen uitkijken. Echt leuk! De boerin vertelde hoe hun koeien gemolken worden en zette de melkmachine aan. Het melken konden we niet zien omdat koeien van structuur houden. Ze worden gemolken om zes uur ’s morgens en om 6 uur ’s avonds. Ook de kalfjes trokken onze aandacht. Wat waren ze schattig en mooi!

Na de rondleiding kregen we nog een lekker glaasje verse melk en een geschenkje. Het was een geslaagde namiddag.


- Juf Ellen en de leerlingen van het 2de leerjaar -

Grootouderfeest: film en foto-album

Archief van het schooljaar 2016 - 2017

Bezoek aan Loei Dolle Pret!


Hallo allemaal !

Op vrijdag 10 maart 2017 zijn wij op uitstap geweest naar de boerderij. We reden met de bus naar Herenthout naar de boerderij LoeiDollePret !

Daar werden we heel vriendelijk ontvangen door boer Raf en boerin Bieke. Zij hebben een koeienboerderij.

Eerst mochten we het moederhuis bezoeken. Daar stonden 5 kleine kalfjes. De oudste was 3 weken en de jongste was maar 2 dagen oud. Deze kleintjes hadden honger dus moesten wij in groepjes de pap gaan klaarmaken. In een emmer deden we 2 liter warm water en daar moest melkpoeder bij dat we moesten afwegen op de weegschaal. Dan heel goed kloppen en roeren en de verse pap in de papflessen gieten. Om de beurt mochten we de kleintjes dan de papfles geven. Wat waren ze lief en hongerig !

Maar ook de grote koeien en de kleuterkoetjes hadden honger. Alle koeien in de stal moesten hooi krijgen. Daar zijn we wel even mee bezig geweest !

Daarna zijn we naar de grote koeltank voor de verse melk gaan kijken en naar de " melk-paardenmolen". Boerin Bieke heeft alles heel erg goed uitgelegd ! De melkkoeien staan nog in een aparte stal.

De grote melkvrachtwagen kwam net de melk halen om deze naar de fabriek te brengen. Dus hebben we ook even gezien.

Toen was het tijd om even op de tractor te gaan zitten. Ondertussen mochten we ook de konijntjes pakken en strelen.

Boerin Bieke had voor ons cake gebakken en verse chocolademelk gemaakt. Dat was smullen !

We hadden nog even tijd om de geitjes en varkentjes wat broodkorsten te geven.


Als attentie kregen we een beker en een aardbeidrankje mee naar huis. Wij hebben ervan genoten en vonden het een hele leuke voormiddag ! Kijk maar naar onze foto's !


- De leerlingen van 2S en juf Vicky -

Enkele cijfers op een rij.


Belgische schoendozen dit jaar:  6467

Belgische schoendozen vorig jaar: 6383


Er werden 6792 schoendozen gecontroleerd in het sorteercentrum te Duffel, waarvan 325 schoendozen uit Nederland.

Voor een vluchtelingenkamp in Griekenland werden 143 dozen gevuld door De International Babtist Church te Brussel. Deze schoendozen werden in Duffel gecontroleerd en transportklaar gemaakt.


UPDATE -- Schoenendoosactie -- UPDATE


Aankomst container!!!


Volgens de laatste berichten zou de container met Belgische schoendozen vandaag zijn aangekomen in de haven van Lomé te Togo. De schoendozen waren weken onderweg met het containerschip, de mv Nikolas. Vanaf nu kunnen dus de uitdelingen beginnen!

De container voor Togo werd aangevuld met gecontroleerde schoendozen vanuit Nederland, in totaal zaten er 7483 schoendozen in de container waarvan er 300 schoendozen zullen uitgedeeld worden in buurland Benin.


Hieronder de details van de in Duffel gecontroleerde schoendozen.

Jongensdozen 2-4 jaar: 625                Meisjesdozen 2-4 jaar: 643

Jongensdozen 5-9 jaar: 1936              Meisjesdozen 5-9 jaar: 1991

Jongensdozen 10-14 jaar: 775            Meisjesdozen 10-14 jaar: 822


De verdeling jongens-meisjesdozen is dus vrij goed in evenwicht, en daar zijn we blij om.

Schoenendoosactie

Van mij ………………..voor jou


De leerlingen van het 3e leerjaar kregen tijdens onze levensbeschouwelijke lestijden een lespakket voorgeschoteld over armoede. Ze maakten kennis met de kansarmoede hier en de armoede in de derde wereld. Samen met alle leerjaren van het lager onderwijs sloten we dit thema af met een gezamenlijk project.

Dit jaar was het de schoenendoosactie. We waren blij verrast om te merken dat de kinderen kunnen delen. Sommige kinderen hebben ècht gegeven, dat hun hart ervan pijn deed. Dingen die ze wel ……..of toch niet wilden geven.


De ouders en hun familie hebben ook hun hart laten zien om zo gul te zijn voor deze kansarme kinderen. We hebben in totaal een € 2061,- opgehaald om deze schoenendozen te versturen. Bedankt aan allen die een steentje hebben bijgedragen.

Verder kan je nog genieten van de foto’s die laten zien hoe hard onze leerlingen geknutseld hebben in de klassen. Hieronder zie je alvast een paar sfeerfoto's de revue passeren. Het volledige album kan je bekijken op deze link: Schoenendoosactie


Volg je dit nog graag, dan kan je op de site schoenendoosactie België meekijken naar waar onze Belgische schoenendozen gaan.


- Juf An, juf Ellen, juf Sefika , juf Ulrike, juf Sonja D. en juf Sonja L. -

Letterfeest 1ste leerjaren


Vrijdag, 20 januari vierden onze 1ste leerjaren het letterfeest. Mama’s, papa’s en grootouders werden stiekem uitgenodigd om in de namiddag mee te komen feesten. Toen zij de klas binnenwandelden, waren onze kinderen erg verrast. Na een geslaagd bingospel met letterkoekjes, mochten de kinderen met hun ouders beginnen aan de letterzoektocht doorheen de school. Wat werd er hier gezocht en gezweet.

Na de speeltijd kwam onze directie in de klas om ons een letterdiploma te overhandigen. Samen met heerlijke snoepletters genoten we van elk applaus. Wauw, wat een fantastisch feest ! “Konden we zo maar elke dag feesten, juf.”

Langs deze weg willen wij onze kinderen en ouders nogmaals van harte feliciteren met hun welverdiende letterdiploma. Bravo voor het flink oefenen !


- Juf Ulrike, juf Dorien en Juf Ellen -

Blog sneeuwklassen 2 tot 10 februari 2017


Lees mee met alle avonturen van onze leerlingen op sneeuwklassen in Stanzach. Klik op de foto voor de link. 

Foto album van de musical


De foto's van onze schoolmusical zijn terug te vinden op onderstaande link. Hieronder kan je reeds een paar sfeerfoto's zien passeren.

Voor het volledige foto album: klik hier.

Project rond feesten voor de jongens en meisjes van het 5de leerjaar


Omdat we leven in een multiculturele samenleving hebben we met de leerlingen van het 5de leerjaar verschillende feesten van naderbij  bekeken. Gestuurd door de leerkrachten van de verschillende  levensbeschouwingen zijn de leerlingen aan de slag gegaan. Zo ontdekten  ze dat er specifieke gerechten hoorden bij een kerst-, paas- en ramadanfeest. Jullie kunnen even mee proeven van ons project door enkele foto’s.  Ze geven wat sfeerbeelden van die dagen.

De groepjes hadden verschillende opdrachten uit te voeren .

Een kerstboom versieren, schaapje maken, rugzakjes vullen , puzzelen, een quiz oplossen, een spel spelen met de dreidel , een memoriespel  spelen met gerechten en een kaartje knutselen voor Kerstmis, Joelfeest of Nieuwjaar.


Voor het volledige foto album: klik hier.

Onze kleinste kleuters op bezoek in het kabouterbos


Vrijdag 28 oktober brachten onze kleuters van de groene, rode en paarse klas een bezoekje aan het kabouterbos in Kasterlee.  Al onze kleuters deden flink hun best om op zoek te gaan naar de kabouters in het bos. 

Gelukkig vonden we heel wat bankjes om eventjes uit te rusten.  En wat vonden onze kapoentjes het fijn om in de bomen te klimmen. 

Tijdens onze tocht hebben we ook heel wat geleerd in het kabouterklasje. 

We hebben ook heel wat gelachen in het bos… vooral toen er een kabouter in zijn blootje onder de douche stond :-)


Het 2de leerjaar op bezoek in het fruit- en sorteerbedrijf


Vrijdag 30 september brachten we een bezoekje aan het fruit- en sorteerbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem.


Vanaf het moment dat we uit de bus kwamen, begon ons avontuur. We kregen eerst een woordje uitleg over het bedrijf en wat ze er juist allemaal deden. Aan de hand van prenten werd ons verteld hoe het plukken van de appels en peren gebeurde. Je mag ze niet van de boom trekken maar je moet er zachtjes mee draaien tot ze de boom loslaten.

Daarna worden ze in een palox (moeilijk woord hé) gelegd om ze te kunnen vervoeren. Deze bakken of paloxen worden allemaal achter elkaar gezet zoals een treintje. Dit is het pluktreintje. In de grote bakken worden de appels en peren ook goed beschermd. Ze worden op een pamper gelegd. Grappig hé.


We hebben ook veel bijgeleerd over de helpertjes uit de natuur. De bijtjes die zorgen voor de bestuiving, de lieveheersbeestjes die de bladluisjes opeten,…


Na het woordje uitleg was het tijd om het bedrijf echt te ontdekken. Eerst kregen we de paloxen te zien die helemaal gevuld waren met peren. Deze werden in een koelcel bewaard waar de zuurstof uitgehaald wordt . Zo kan het fruit bijna een jaar bewaard blijven. Wij mochten zelfs een kijkje gaan nemen in een koelcel. Brr…. echt koud.Wisten jullie dat appels en peren ook een bad nemen? Niet omdat ze vuil zijn maar ze zwemmen zich een weg naar de sorteerbanden. Zo kunnen ze elkaar niet kwetsen en krijgen ze geen bruine vlekken. Wanneer ze door het bad op de sorteerband komen, worden ze nagekeken en in verschillende banen geleid. Grote peren, kleine peren, dikke peren, dunne peren,… soort bij soort. Bij elke baan staat iemand die de peren daarna verpakt zodat ze naar de winkels kunnen. Echt knap om dit allemaal te zien.


Na ons bezoekje aan het bedrijf, werden we nog verwend met heerlijke appels en peren om te proeven. We kregen ook jeneverglaasjes met appelsap, appel-kers en appel- perensap. Heerlijk! Daarna was het al tijd om afscheid te nemen. We kregen nog een zakje met appel, peer, balpen,…    Een mooie afsluiter van een geslaagde uitstap.


De kinderen van het 2de leerjaar en juf Ellen


                   meer fotos: klik hier.Scholencross - Veldloop  2016


uitslag & foto's

Een veilig schoolbegin. Een brief van onze politie ....  lees hier

Wij zijn klaar voor de start!


De bankjes, stoeltjes, schriftjes en boekjes liggen klaar.

Op 1 september zwaaien de poorten weer open.

Kinderen en ouders zijn welkom om de start van ons jaarthema mee te maken.Wil ook jij er graag bij zijn dit schooljaar kom je dan nog snel inschrijven.

Dit kan nog alle dagen tijdens de voormiddag op het secretariaat van onze school ( Strepestraat 21)

Geniet nog van de laatste dagen vakantie!


Voor kinderen van het lager onderwijs organiseert Toerisme Westerlo 'binnen kijken in het kasteel'. Dat is een belevingsbezoek met een verkleedkoffer en een doeboekje waarbij verkennen, beleven en doen centraal staan. 

Ook onze  kinderen van het derde leerjaar mochten ervaren hoe het leven op een kasteel was van pakweg  1911 tot aan de Tweede Wereldoorlog.  Het kasteel  werd toen bewoond door de gravin, haar vroegere gouvernante en enkele personeelsleden  ….

Bekijk de film en geniet met ons mee!