2017-2018

Bezoek boerderij 2S

Uitnodiging ontbijt

Schoolfeest!

Film grootouderfeest!

Letterfeest

Hallo allemaal !

Op vrijdag 9 maart 2018 zijn wij op uitstap geweest naar de boerderij. We reden met de bus naar Herenthout naar de boerderij LoeiDollePret !

Daar werden we heel vriendelijk ontvangen door boer Raf en boerin Bieke. Zij hebben een koeienboerderij.

Eerst mochten we het moederhuis bezoeken. Daar stonden de kleinste kalfjes. Het jongste kalfje was die nacht pas geboren !

In de peuterklas en de kleuterklas zagen we kalfjes die al wat groter waren. De peuterkalfjes krijgen pap via een computer. Deze weet precies hoeveel elk kalfje per dag mag drinken. In deze stal stonden de kleintjes en de koeien tot 2 jaar. Pas als ze een kalfje hebben gekregen zijn ze melkkoe en verhuizen ze naar de grote stal. Met een schepje en elk een emmertje hebben we alle koeien hier "snoepjes" mogen geven. Ze hadden allemaal honger dus we moesten ons schepje wel heel goed vasthouden.

Daarna zijn we naar de grote koeltank voor de verse melk gaan kijken en naar de " melk-paardenmolen". Boerin Bieke heeft alles heel erg goed uitgelegd! Elke melkkoe wordt 2 keer per dag gemolken.

De grote melkvrachtwagen komt om de 2 dagen alle verse melk uit de koeltank halen om naar de melkfabriek te brengen.

Op het erf hebben we even met de speelgoedtractors mogen rondrijden. Ondertussen mochten we ook de konijntjes pakken en strelen. Sommige durvers hebben zelfs een kip op hun hoofd gekregen!  Kijk dus zeker eens naar onze foto's...

Boerin Bieke had voor ons cake gebakken en verse chocolademelk gemaakt. Dat was smullen !  Als attentie kregen we een chocodrankje en reflecterende strips voor op de fiets mee naar huis. Wij hebben ervan genoten en vonden het een hele leuke voormiddag !

Vergeet niet om naar al onze foto's te kijken!  Klik hier voor de link naar het album.


- De leerlingen van 2S en juf Vicky  -


In het kader van ons jaarthema ‘Geluksvogels’ maakten we met ons oranje klasje vogelmaskers.  Samen met de blauwe klas vormen we het nest van ‘Kaketoe’.  Deze kunnen we herkennen aan de kuif op zijn hoofd.  We hebben al kennis gemaakt met 6 geluksvogels nl. Sporo, Kaketoe, Alba, Kagoe, Dipper en Hokko.  De komende vier maanden maken we nog kennis met 4 geluksvogels.  Onze kleuters zijn altijd heel enthousiast om de volgende vogel te leren kennen, maar Kaketoe blijft onze favoriet.


- Juf Sofie -

Dikketruiendag!


Dikketruiendag met als thema: ‘Van grijs naar frisgroen’.

Wij kozen als school voor een fris groene wandeling in de omgeving van onze school.

Enkele beelden die we hebben gemaakt kan je hieronder alvast bekijken.

Voor het volledige album kan je hier klikken.

MOS-school

 

Een schonere schoolomgeving, een schoner Hulshout?


Als school investeren wij heel wat tijd en energie in het thema afval.

We brengen onze kinderen ... --> LEES MEER

Op maandag 27 november en maandag 4 december hebben we in het 5de leerjaar met alle levensbeschouwingen gewerkt rond het project “Feesten”.

Eerst hebben de leerlingen kennis gemaakt met allerlei feesten a.d.h.v. een PowerPoint. Nadien moesten ze in groep hierover opdrachten uitvoeren via een doorschuifsysteem.

De resultaten kan je hier bekijken.


Naar aanleiding van het WO-thema “Welkom in mijn leven”, waar we het leven van nu vergelijken met hoe het vroeger was, maakten we met de leerlingen van het vierde leerjaar een reis terug in de tijd naar het dorpsschooltje van Hoeselt in het begin van de 20ste eeuw.


Hoeselt, 21 september 1917,


Toen juffrouw Helena, gekleed in een lange zwarte rok, een blauw-wit gestreepte blouse en een strohoedje driemaal belde met een oude schoolbel, stonden 22 plattelandskinderen muisstil en stokstijf in twee rijen naast de school.  Na een beleefde “Goedemorgen, juffrouw Helena” mochten eerst de jongens en daarna de meisjes het klaslokaal betreden.  De jongens trokken een grijs kieltje aan en de meisjes een zwarte schort.  Daarna namen ze plaats op de eikenhouten schoolbanken.

Eerst werden de handen gecontroleerd.  Wie vuile vingernagels had kreeg een tikje op de handen met het verwijt dat dit de volgende dag niet meer mocht gebeuren.  Daarna maakten alle rechterhanden een kruisteken “In de naam des Vaders en des Zoons en des Heilige Geestes, Amen!” en toen begon de lesdag.  De eerste les was het catechese.  Aan de muur hing een groot blad waarop in sierlijke letters enkele regels uit de catechismus stonden geschreven.  Juffrouw Helena stelde een vraag en de kinderen antwoordden in koor het enige correcte antwoord met de passende gebaren.

Toen begon de rekenles.  De maaltafels werden gedrild.  Op zangerige toon werd het rijtje afgedreund: “Eén maal twee is twee, twee maal twee is vier, drie maal twee is zes,…” Daarna namen de kinderen hun lei en schreven met een griffel de maaltafel netjes op.

Een juffrouw uit het begin van de 20ste eeuw was heel streng maar rechtvaardig.  Wie flink werkte kreeg 1 goed punt, maar wie niet oplette, babbelde of de ezel uithing werd gestraft: een lange tong aanhangen, in de hoek gaan staan, ezelsoren opzetten of in het ergste geval met blote knieën in klompen gaan zitten met de armen gestrekt en stenen in beide handen.

De dag eindigde zoals die begonnen was met een kruisteken.  Voor ze het klaslokaal verlieten kregen de kinderen nog een dikke pluim van de juffrouw omdat ze zo braaf geweest waren en flink hadden meegewerkt.


Terug in 2017 hoorden we onze leerlingen zeggen: “Voor een keertje was dit best wel eens leuk, maar gelukkig leven we niet meer in de 20ste eeuw!”


Je kan hier klikken om alle foto's van het bezoek aan Bokrijk te bekijken.


Het 2de leerjaar op bezoek in het fruit- en sorteerbedrijf

Vrijdag 6 oktober brachten we een bezoekje aan het fruit- en sorteerbedrijf Vanhellemont in Meensel-Kiezegem.

Vanaf het moment dat we uit de bus kwamen, begon ons avontuur. We kregen eerst een woordje uitleg over het bedrijf en wat ze er juist allemaal deden. Aan de hand van prenten werd ons verteld hoe het plukken van de appels en peren gebeurde. Je mag ze niet van de boom trekken maar je moet er zachtjes mee draaien tot ze de boom loslaten.

Daarna worden ze in een palox (moeilijk woord hé) gelegd om ze te kunnen vervoeren. Deze bakken of paloxen worden allemaal achter elkaar gezet zoals een treintje. Dit is het pluktreintje. In de grote bakken worden de appels en peren ook goed beschermd. Ze worden op een pamper gelegd. Grappig hé.

We hebben ook veel bijgeleerd over de helpertjes uit de natuur. De bijtjes die zorgen voor de bestuiving, de lieveheersbeestjes die de bladluisjes opeten,…

Na het woordje uitleg was het tijd om het bedrijf echt te ontdekken. Eerst kregen we de paloxen te zien. Jammer genoeg waren deze zo goed als leeg. Door de slechte weersomstandigheden is de oogst dit jaar heel pover. De appels en peren die er wel waren werden in een koelcel bewaard waar de zuurstof uitgehaald wordt . Zo kan het fruit bijna een jaar bewaard blijven. Wij mochten zelfs een kijkje gaan nemen in een koelcel. Brr…. echt koud.

Wisten jullie dat appels en peren ook een bad nemen? Niet omdat ze vuil zijn maar ze zwemmen zich een weg naar de sorteerbanden. Zo kunnen ze elkaar niet kwetsen en krijgen ze geen bruine vlekken. Wanneer ze door het bad op de sorteerband komen, worden ze nagekeken en in verschillende banen geleid. Grote peren, kleine peren, dikke peren, dunne peren,… soort bij soort. Bij elke baan staat iemand die de peren daarna verpakt zodat ze naar de winkels kunnen. Spijtig genoeg hebben we dit allemaal niet kunnen zien. De banden lagen allemaal stil. Er was geen werk in de fabriek.

Na ons bezoekje aan het bedrijf, werden we nog verwend met heerlijke appels en peren om te proeven. We kregen ook jeneverglaasjes met appelsap, appel-kers en appel- perensap. Heerlijk! Daarna was het al tijd om afscheid te nemen. We kregen nog een zakje met appel, peer, balpen,… Een mooie afsluiter van een geslaagde uitstap.


- De kinderen van het 2de leerjaar en juf Ellen -


De foto's kan je hier bekijken.


Kindergemeenteraad 2017