Klasbrief thema 'Herfst'

Dag mama’s en papa’s,

De volgende drie weken werken we rond het thema ‘Herfst’.

Onze kleuters merkten de voorbije weken op dat er meer wind is, dat er blaadjes in het rond vliegen, dat het wat frisser is en … dat het stilletjes aan ook wat vroeger donker wordt. We kunnen er niet meer omheen, de herfst is in het land!
We bekijken bomen tijdens een waarneming. Vooral de prachtige kleuren van de herfstbladeren staan hier centraal, maar ook de herfstvruchten laten ons niet onberoerd. Hierbij staan we ook stil bij enkele nieuwe woorden zoals de kruin, kaal, het herfstblad en de bolster.

Bij de herfst horen ook kriebeldiertjes. Het kriebeldiertje dat wij wat beter gaan bekijken is natuurlijk de spin. Met loepenpotjes bekijken we ze van heel dichtbij. We laten ze daarna natuurlijk weer vrij zodat ze buiten een prachtig web kunnen weven. Sommige kindjes en juffen zullen hun angst proberen te overwinnen.

We maken een werkje ‘voorbereidend schrijven’ en overtrekken de lijnen van de herfstbladeren en van de eikeltjes. Een correcte pengreep staat hierbij centraal! Onze kleuters leren ook vormen en schaduwen zoeken en herkennen via het voel- en kijkspel. En met zijdepapier, wascokrijtjes en ecoline toveren we de mooiste herfstkleuren in onze herfstboom.

Aan de hand van het zoekboek ‘Rik en de herfst’ van Liesbeth Slegers leren onze kleuters gericht kijken, details zoeken, afbeeldingen benoemen en zinnen vormen. Ook de nieuwe woordjes worden hier extra geoefend.

Herfstvruchten in de herfstwinkel en herfstblaadjes harken in de poppenkamer, dat kan deze weken allemaal. We experimenteren erop los. Ook in de bouwhoek is de herfst binnen geslopen. Vrachtwagens vervoeren herfstvruchten en met de kaplablokken bouwen we de mooiste constructies zoals een paddenstoel voor de kabouters en een web voor Marylin de telspin.

Het boek ‘De spin die het zo druk had’ van Eric Carle, toont ons met wat een ijver en doorzettingsvermogen een spin haar web bouwt. Hierna gaan we zelf een webje weven. Maar wat is nu een web zonder spin? Juist, aan de hand van een stappenplannetje leren we een spin tekenen, die na afloop een plekje krijgt in ons web. Op het einde van dit thema moeten onze spinnetjes wel opletten dat ze niet door de heks in de soep gedraaid worden. Wie zou er durven smullen van spinnensoep?

Tussen al deze activiteiten door zingen we nog nieuwe liedjes en gaan deze ook dramatiseren. Het contactspel van Marylin de kriebelspin zal ook een topper zijn bij de kinderen. Wie kriebelt er nu niet graag een vriendje?

Met Halloween in het vooruitzicht zullen we in onze klas ook een beetje gaan griezelen. In ons klasje beperkt dit zich tot kiekeboe-spelletjes spelen onder een laken (spookjes) en Heksje Mimi zal ook eens op bezoek komen.

Enkele leuke prentenboeken die je kan ontlenen in de bibliotheek: ‘Karel in de herfst’, ‘Rik en de herfst’, ‘De spin die het zo druk had’, ‘Jonnie’, ‘Musti en de spin’, ‘Anna en de herfst’, ‘Waar is Olivier’, ‘Lou in het herfstbos’, ‘De spin die veel scheetjes laat’ en voor kindjes die graag wat meer weten over heksen zijn de reeksen van ‘Heksje Mimi’, ‘Hennie de Heks’ en ‘Hekselien’ echte aanraders.

Wij zijn al dolenthousiast…

Belangrijk:

  • Op maandag 7 oktober is het geen school: lokale verlofdag.
  • Dinsdag 8 oktober willen we graag in de plassen gaan springen. Dit vraagt enige voorbereiding. Je kindje brengt die dag laarsjes mee naar school en een reservebroek. Een regenjas of jasje dat nat mag worden doen we ’s morgens al aan. Een paraplu mag ook altijd.
  • Om een mooi herfstwerkje te maken, brengt elke kleuter het deksel van een schoendoos mee naar de klas. Noteer de naam van je kleuter in het deksel, dat is voor mij een grote hulp. De deksels voorzien van hun naam verwacht ik op vrijdag 11 oktober in de klas.
  • Nu we helemaal in de Halloweenstemming zijn, mogen de kleuters op vrijdag 25 oktober verkleed naar school komen. We bouwen een klein Halloweenfeestje in onze klas. Maskers en heel enge make-up zie ik liever niet. Voor jonge kindjes kan dit heel beangstigend zijn. Voorzie heksenhoeden van naam want meestal lijken deze enorm hard op elkaar. Denk eraan dat je kapoen gaat turnen in deze kledij.
  • Nu de herfst zijn intrede maakt en het steeds vroeger donker wordt, moeten we ook denken aan de veiligheid van onze kinderen en van onszelf. Vanaf 4 november is het dragen van een fluohesje dan ook verplicht voor elk kindje op school. Ook onze leerkrachten geven het goede voorbeeld en dragen een fluo. Voorzie de fluo van je kapoen van zijn/haar naam. Dat is voor mij een grote hulp.

Alvast bedankt!

Groetjes,
juf Els en juf Linde

Komt jouw kapoen ook naar onze school?