Klasbrief thema 'Herfst'

Hallo ouders,
 

‘Blaadjes dwarrelen in de wind, dat is de herfst die begint!’

De laatste twee weken van oktober eindigen we met het thema 'Herfst'.

Week van 14 - 25 oktober: Herfst

Tijdens dit thema gaan we op uitstap naar het kabouterbos in Kasterlee. We gaan op verkenning en leren op een speelse manier wat meer over de herfst in het bos: de bladeren die verkleuren, paddenstoelen die verschijnen, we gaan herfstvruchtjes zoeken en vergelijken. Misschien zien we zelfs diertjes in het bos zoals een eekhoorn, egel,...

En natuurlijk gaan we ook leren over de kabouters die in het kabouterbos wonen. We gaan op zoek naar hun huisjes en hopelijk gaan we de kaboutertjes ook zien.

In de klas starten we dan met de verwerking van wat we allemaal gezien hebben tijdens onze uitstap naar het bos.

Deze werkjes komen aan bod:

  • De kleuters gaan een boom knutselen. De stam verven we bruin en de kruin van de boom bestempelen we met alle herfstkleuren.
  • Bij het werkje van de herfstprenten en herfstfoto’s gaan de kleuters goed moeten kijken en vergelijken. Ze gaan de juiste prent bij de juiste herfstfoto plakken. Naar deze 6 herfstprenten gaan ze op zoek: een paddenstoel, een gele egel, een eekhoorn, een boom, een blad en een dennenappel.
  • De paddenstoel van kabouter Pinnemuts gaan de kleuters rood verven en ze geven hem witte stipjes. Bij dit werkje leren de kleuters ook het liedje ‘Op een grote paddenstoel…’ aan.
  • Bij het egeltje gaan de kleuters streepjes tekenen met bruine krijtjes. Zo geven ze het egeltje zijn stekeltjes terug.

Tijdens onze uitstap naar het bos mogen de kleuters herfstvruchten, bladeren en takken verzamelen. Hiermee gaan we wiskundig aan de slag:

  • Marylin de telspin gaat met ons de bladeren tellen. Eerst doen we dit enkele keren klassikaal, daarna gaan de kleuters dit telwerkje mogen maken op papier. We tellen tot 3.
  • De takken gaan we meten van klein naar groot of van dik naar dun. Hierbij komt Staf de meetgiraf kijken of we het wel allemaal juist doen.
  • Samen met Jos de verzamelvos gaan de kleuters de herfstvruchten sorteren per soort.

Themaspel

Onze kleuters gaan een herfstbingo leren spelen. Ze krijgen een bingokaart met enkele herfstprenten op. Om beurt mogen de kleuters een kaartje omdraaien. Vinden ze hetzelfde kaartje op hun bingokaart, dan mogen ze dat kaartje houden. Ook hier komt het kijken en vergelijken (van het herfstwerkje) weer terug. Diegene die als eerste zijn bingokaart vol heeft, is de winnaar!

Themawoordjes

De nieuwe woorden van dit thema zijn: paddenstoel, egel, bos en herfst.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Het bos' van Liesbet Slegers, 'Anna en de herfst' van Kathleen Amant en 'Luuk en Lotje: het herfstbos' van Ruth Wielockx.

Themadoel

Op een speelse manier en met al hun zintuigen gaan de kleuters de herfst verkennen, ontdekken en erover leren.

Wist-je-datje

Wij werken in de klas rond het leren knippen. Maar hoe gaan wij te werk?

Een eerste stap is het knippen in plasticine, met boetseerschaartjes.
Stap twee is het vrij knippen in een knipbak. In de knipbak ligt papier en stukjes papier,… waarin de kleuters vrij mogen knippen. In de klas knippen wij met schaartjes met een veer en meeknipscharen.
Stap drie is het oefenen met strookjes papier, waar onze kleuters stukjes van moeten knippen. Een hele oefening :-)
Een volgende stap is het knippen op een lijn. Dit gaan onze kleuters tijdens dit thema al een keertje mogen proberen. Ze gaan een foto van een haas, eekhoorn en egel in twee stukjes moeten knippen. Daarna mogen ze de foto’s weer puzzelen tot 1 geheel.

Belangrijke datums om te onthouden:

  • Woensdag 9 oktober zijn we van start gegaan met onze eerste poppenkast van het jaar.
  • Maandag 28 oktober tot en met zondag 3 november: herfstvakantie

Poppenkast

Eén keer in de maand spelen de kleuterjuffen poppenkast voor alle kleuters van onze school. Dit is een gezellig moment samen. In de poppenkast komen leuke thema’s aan bod en worden er verschillende poppenspelen gespeeld zoals poppenkast, toneel, schimmenspel en sprookjes.
 

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?