Een terugblik op thema 'Kip en ei'

Dag mama’s en papa’s,

Maandag 19 februari stapten Maitee, Romy, Oona en Siebe mee met onze andere kapoenen de klas binnen. En wat doen ze dat goed! Precies of ze altijd al bij ons in de klas zaten. Van ’s morgens al op een oranje steen staan, nog eens zwaaien naar hun vriendjes van de groene klas, geen traantjes, mee in onze kring gaan zitten bij het binnenkomen, … Het gaat allemaal vanzelf! Het enige wat nog een beetje moeilijk was: het toiletbezoek. Wij werken met een belletje in de klas. Zo weet ik of er iemand hulp nodig heeft op het toilet. Maar daar werd in het begin geen gebruik van gemaakt. Gewoon met broek op de knieën tot in de klas ‘schuifelen’ om te vertellen dat ze kaka gedaan hadden. Dit gaf soms wel eens een gek gesprek in ons klasje. Ondertussen is iedereen weer helemaal mee en wordt er regelmatig op het knopje geduwd. Zelfs om te vertellen dat ze pipi gedaan hebben! Ik haal in ieder geval mijn 10 000 stappen op het einde van de dag. 😉

De volgende dag kwamen de kindjes van de groene klas naar ons klasje en opeens hoorden we heel veel gekakel. De kip was ontsnapt aan het lawaai van het kippenhok en in ons klasje terecht gekomen. Onze kleuters waren gelukkig heel gastvrij en de kip mocht een tijdje in ons klasje verblijven. Maar ze heel de tijd aanspreken met ‘kip’ vonden we niet gepast. De kinderen zochten een naam. En wat voor één? We noemen haar voortaan ‘Marie EBC’!

In de klas is de maïsbak een echte voltreffer. We starten heel simpel met maïs en enkele kommetjes: vullen, leeg maken, … Al snel hebben we er enkele lepels aan toegevoegd. Dit gaf weer nieuwe spelmogelijkheden door te scheppen om de kommetjes te vullen.

Op vrijdag installeerde de opa van Fonne van de groene klas een hok. Daarin huizen 3 schattige kuikentjes onder een warmteplaat. Alle kinderen keken vol verwondering. Voor deze kuikens gaan wij de volgende weken zorgen. Naast de kuikens staat een broedkast waarin hopelijk 28 eieren uitgebroed worden. 20 dagen geduld moeten we hiervoor hebben. Elke dag kunnen we zien hoe de eieren gekanteld worden. We houden ook de vochtigheid en de temperatuur in het oog. Spannend!

Ook de kuikens kregen een naam. Wat waren ze weer creatief: Robobel, Bonjour en Egeltje.

De tweede week verhuisden de kuikens op woensdag voor 3 dagen naar de klas van juf Noëlla. Zo konden zij ze ook van heel dichtbij bekijken en verzorgen.

In ons klasje waren ze eventjes in paniek en dachten ze dat de kuikens gestolen waren. Dit misverstand hebben we snel uitgeklaard en iedereen op de hoogte gebracht van ons co-ouderschap ðŸ˜‰

Gelukkig konden we op de speelplaats met behulp van een blok speelgoed nog wel aan het raam van de groene klas naar de kuikentjes gaan kijken.

In de maïstafel zijn de kommetjes en lepels ondertussen vervangen door grijpertjes en gekleurde kippen.

Op maandag was dan alweer heel snel duidelijk dat die niet meer zo kleine kuikentjes gemist waren! Dit werd meermaals gezegd en iedereen stond rond het hok. We bestudeerden ze nog eens van heel dichtbij en merkten op dat ze meer en meer veertjes krijgen.

In de maïstafel werden er regenwormen toegevoegd. Plastieken, weliswaar. De kleuters konden deze met behulp van een pincet naar de juiste kip brengen. Opnieuw veel interesse gegarandeerd!

Ondertussen zitten we al in de laatste week en staan er nog enkele spannende dingen te gebeuren.

Dinsdag kwam de opa van Fonne langs om te kijken in welke eitjes een kuikentje zit. En zelfs onze kleuters kunnen nu vertellen in welk eitje een kuikentje zit en waar niet.

Woensdag hebben we de eitjes besprenkeld met een beetje lauw water in de hoop dat we ze zouden horen piepen in hun ei maar helaas! Dit proberen we donderdag opnieuw! Misschien zien we wel al enkele barsten in de eitjes…

Onze kuikentjes worden ook nog steeds goed verzorgd. We proberen ze zelfs een beetje ‘tam’ te maken. We kregen van de opa van Fonne gedroogde wormpjes, een echte lekkernij voor kuikentjes. Ze doen er dan ook alles aan om deze te bemachtigen… Ook wanneer die kleuterhandjes nogal hoog in de lucht zijn.

Sommige kleuters vinden het maar niets en gooien de wormpjes al snel in het hok. Andere kunnen er dan weer geen genoeg van krijgen en stoppen met veel plezier hun hand in het hok.

In ieder geval hou ik jullie nog op de hoogte wat er op donderdag en vrijdag gebeurt met onze eitjes! Spannend!

Alle foto's van dit thema vind je bij de albums van de oranje klas.

Groetjes,
Juf Linde

Komt jouw kapoen ook naar onze school?