Klasbrief thema 'Rikki'

Hallo ouders,

Welkom in de rode klas!

Doorheen het jaar komen er allerlei verschillende thema’s aan bod in onze klas. Deze thema’s worden via een klasbrief op de website met jullie meegedeeld. Zo zijn jullie steeds op de hoogte waarrond jullie kleuter werkt in de klas.

Week van 2-13 september: Rikki

De klaspop van de rode klas is Rikki en hij wordt vaak betrokken bij het klasgebeuren! Hij is herkenbaar voor onze kleuters, omdat hij in zijn prentenboeken vaak dezelfde dingen meemaakt als zijzelf.

Enkele prentenboeken van Rikki worden voorgelezen tijdens dit thema: 'Rikki', 'Rikki en Anni', 'Rikki en zijn vriendjes', 'Rikki durft' en 'Rikki is jarig'.

Rikki’s verjaardag vieren we natuurlijk ook in onze klas, dit op vrijdag 13 september. Dan is het feest in en wie weet brengt Rikki wel een traktatie mee voor iedereen!

Deze werkjes komen aan bod:

  • De kleuters krijgen elk een Rikki op A3-papier, maar helaas is zijn broek wit… Onze Rikki draagt een gele broek! De kleuters gaan de broek van Rikki beplakken met geel glanspapier. Hierbij leren de kleuters de juiste handelingen van het lijmen en plakken van stukjes papier.
  • De kleuters gaan 3 Rikki’s moeten sorteren van klein naar groot. Eerst oefenen we dit klassikaal, daarna gaan de kleuters hier zelfstandig mee aan de slag. De kleuters worden uitgedaagd om goed te kijken naar elke Rikki en leren hierbij sorteren op grootte.
  • We gaan onze kleutergang wat leuker aankleden en hiervoor gaan we hartjes rood stempelen met dotters. Werken met een speciale stempeltechniek staat hier centraal.
    Voor dit werkje mogen de kleuters 2 leuke foto’s van zichzelf meebrengen naar de klas. Graag foto’s waar ze duidelijk op staan: een gekkebekkenfoto, een foto van op reis of een leuke uitstap,…
    Je kleuter mag de foto’s meebrengen naar de klas tegen donderdag 5 september.


Themaspel: Rikki memorie

Tijdens elk thema introduceren we 1 gezelschapsspel in de klas. In de eerste themaweek spelen we het spel enkele keren klassikaal, waarbij ook de spelregels duidelijk uitgelegd worden. Tijdens de tweede themaweek kunnen de kleuters het spel zelfstandig spelen. Hierbij leren de kleuters om zich te houden aan een beperkt aantal regels van het gezelschapsspel en om samen een spel te spelen.

Het spel dat we tijdens dit thema leren is een Rikki memoriespel. De kleuters gaan op zoek naar 2 prenten die hetzelfde zijn.

Themawoordjes

Tijdens elk thema komen er nieuwe woordjes aan bod in onze klas. De nieuwe woorden van dit thema zijn: Rikki, Anni (vriendinnetje van Rikki), vriendjes en konijn.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn alle prentenboeken van Rikki van de schrijver Guido Van Genechten.

Wist-je-datje

Wist je dat er tijdens elk thema 1 doel voorop gezet wordt? Dat is een doel waar we aan willen werken, een doel dat belangrijk is, een doel dat in de kijker gezet wordt. Tijdens het thema Rikki is het belangrijk dat de kleuters de nieuwe klas, de nieuwe juf en de werking van de klas leren kennen. Zich goed voelen staat hierbij centraal!

Belangrijke datums om te onthouden:

Maandag 9 september: infoavond om 20 u.

 

Lieve groetjes,
Lore

 

 

 

Komt jouw kapoen ook naar onze school?